Ontdek meer over de thema's binnen digitale toegang in de zorg.
Digitale Toegang in de Zorg
In de zorg wisselen we steeds meer online gegevens uit. Met name als het om onze medische gegevens gaat, willen we dat deze informatie veilig wordt uitgewisseld. Betrouwbaar kunnen inloggen bij zorgaanbieders is hierbij randvoorwaardelijk. Daarom werkt de overheid stapsgewijs aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van inlogmiddelen, die zorgaanbieders gebruiken om toegang te bieden tot hun digitale diensten.
Thema's
Aan de slag
Bekijk de verschillende publicaties, zoals een handreiking en een stappenplan, om aan de slag te gaan met de implementatie van veilige digitale toegang.
Handreiking
Digitale Vertegenwoordiging
Digitale Vertegenwoordiging
Handreiking
Een interactieve handreiking om zorgaanbieders te informeren over de publieke vertegenwoordigingsvoorzieningen en om een keuzerichting te bieden bij het implementeren van de voorzieningen binnen de digitale dienstverlening.
Lees hier de handreikingHandreiking
Digitale Vertegenwoordiging
Digitale Vertegenwoordiging
Handreiking
Een interactieve handreiking om zorgaanbieders te informeren over de publieke vertegenwoordigingsvoorzieningen en om een keuzerichting te bieden bij het implementeren van de voorzieningen binnen de digitale dienstverlening.
Lees hier de handreikingCommunicatiehandleiding
Inloggen met eenmalige ID-check
Inloggen met eenmalige ID-check
Communicatiehandleiding
Gebruikers kunnen nu nog bij de meeste organisaties inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Steeds vaker hebben zij ook hun telefoon nodig tijdens het inloggen met DigiD. Dat geldt ook voor patiënten die gebruik willen maken van digitale zorg of toegang willen tot hun patiëntendossier. Op die manier zijn medische gegevens beter beschermd. Zorgaanbieders spelen een belangrijke rol in de communicatie over deze verandering naar patiënten. Deze communicatiehandleiding biedt handvaten om patiënten hierover te informeren.
Foto: Logius
Lees meerHandleiding
Stijlhandleiding aansluiten
Stijlhandleiding aansluiten
Handleiding
Op de website van u als zorgaanbieder kan de patiënt kiezen voor persoonlijk inloggen of inloggen voor iemand anders. Via de routeringsdienst volgt de keuze voor het inlogmiddel. Als DigiD de enige keuze is als inlogmiddel, dan volgt er geen keuzescherm en wordt er direct doorgeleid naar DigiD. Het advies is om de Stijlhandleiding van Logius te raadplegen voor het toepassen en inrichten van een uniform inlogproces.
Het streven is om het voor de patiënten en gemachtigden zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze eenvoud zit bijvoorbeeld in uniformiteit, het aantal klikken dat benodigd is om in te loggen en het aantal keer doorgelinkt te worden. De Stijlhandleiding voor inloggen met DigiD, Machtigen, European login, eHerkenning, ouderlijk gezag en wettelijke vertegenwoordiging geeft u als aangesloten organisatie richtlijnen voor het weergeven van inlogmiddelknoppen. Door op alle overheidswebsites uniforme inlogstappen te tonen en dezelfde opmaak toe te passen voor inlogmiddelknoppen, logo’s en teksten maken we het inlogproces voor gebruikers makkelijker en betrouwbaarder.
Raadpleeg de StijlhandleidingBeslisboom
Betrouwbaarheidsniveaus
Betrouwbaarheidsniveaus
Beslisboom
Om de online dienstverlening in de (semi-)publieke sector te kunnen uitbreiden, is het noodzakelijk dat een elektronisch identificatiemiddel een hogere mate van veiligheid heeft. Denk aan het inzien van medische en strafrechtelijke gegevens. Aan welk betrouwbaarheidsniveau moet je voldoen en wat is daarvoor beschikbaar?
Download hier de beslisboomAansluitdocumentatie
Toekomstbestendig UZI (PoC)
Toekomstbestendig UZI (PoC)
Aansluitdocumentatie
Aansluiting op de technische omgeving
Het document proof-of-concept ‘Toekomstbestendig UZI’ (PoC) behandelt het aansluiten van zorgaanbieders op de technische omgeving. De huidige PoC omgeving biedt functionaliteit voor de identificatie en authenticatie van zorgprofessionals. Bepaalde implementatie keuzes kunnen gedurende de PoC-fase nog veranderen.
Graag horen we jouw reactie op dit document. Deze mag je mailen aan info-uzi@minvws.nl.
Download hier de aansluitdocumentatieStappenplan
Stappenplan TVS
Stappenplan TVS
Stappenplan
In dit schema staat voor zorgaanbieders en ICT-leveranciers op hoofdlijnen uitgewerkt hoe het aansluitproces op TVS in zijn werk gaat. Aansluiten op TVS, zo regel je dat!
Bekijk hier het stappenplanRoadmap
Roadmap TVS
Roadmap TVS
Roadmap
In de routekaart zijn de functionaliteiten weergegeven die via TVS beschikbaar zijn of komen. Het gaat daarbij om de functionaliteiten zoals we die nu kunnen voorzien.
Bekijk hier de roadmap
Handleiding
Aansluiten DigiD
Aansluiten DigiD
Handleiding
In deze handleiding staan de stappen beschreven die organisaties, waaronder zorgaanbieders en ICT-leveranciers, moeten uitvoeren om met succes op DigiD aan te sluiten. Deze handleiding is bedoeld voor organisaties die willen (en mogen) aansluiten op DigiD en leveranciers die in opdracht van deze dienstaanbieders aansluitingen ontwikkelen.
Bekijk hier de handleidingToolkit
Communicatietoolkit DigiD
Communicatietoolkit DigiD
Toolkit
De patiënt kan in de toekomst bij alle zorgaanbieders kiezen uit landelijke inlogmethoden met een hoger betrouwbaarheidsniveau. Bijvoorbeeld met de DigiD app waaraan een controle van zijn identiteitsbewijs is toegevoegd (ID-check). Het is belangrijk om patiënten voor te bereiden op deze nieuwe, meer betrouwbare manier van inloggen. In de toolkit vind je verschillende middelen om patiënten te informeren.
Bekijk hier de toolkitHandleiding
Testen inloggen DigiD
Testen inloggen DigiD
Handleiding
Deze handleiding beschrijft hoe het inloggen op de verschillende betrouwbaarheidsniveaus van DigiD getest kan worden.
Bekijk hier de handleidingFactsheet
Het (DigiD) assessment
Het (DigiD) assessment
Factsheet
Aan een aansluiting op DigiD zijn beveiligingseisen verbonden, bedoeld om de integriteit van de bestaande infrastructuur te kunnen blijven garanderen. Via een jaarlijkse audit, ook wel assessment genoemd, tonen zorgaanbieders aan te voldoen aan de gestelde eisen. In deze factsheet staat meer relevante informatie daarover voor de zorgsector.
Download hier de factsheetBlijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg