Met de toename van digitale diensten in de zorg wordt digitale vertegenwoordiging ook steeds belangrijker. Patiënten hebben het recht om zich digitaal te laten vertegenwoordigen. In het wetsvoorstel WMEBV, dat het recht op digitaal zaken doen met de overheid regelt, wordt dit nog eens bekrachtigd. Met de regels in de Wet digitale overheid (Wdo) wordt vereist dat dit gebeurt met erkende middelen en dat dienstverleners hun digitale diensten op een passend betrouwbaarheidsniveau ontsluiten. Om het zorgveld te ondersteunen, stelt de overheid de komende jaren voorzieningen beschikbaar voor verschillende vormen van digitale vertegenwoordiging.
Digitale vertegenwoordiging
Vorm
Machtigen
Machtigen
Vorm
Hierbij kiest een patiënt er zelf voor zijn of haar online zorgzaken door een ander te laten regelen. De patiënt kan deze machtiging zelf registreren en intrekken, eventueel met hulp van de hulpgever. Organisaties die nu koppelen met de TVS kunnen gebruik maken van deze voorziening.
Meer informatieVorm
Ouderlijk gezag
Ouderlijk gezag
Vorm
In 2022 vindt de pilot voor kinderen tot 12 jaar plaats in het Maastricht UMC+. Hierbij krijgen ouders via een toets op het ouderlijk gezag digitaal toegang tot de medische gegevens van hun kind. Conform de wetgeving wordt daarin onderscheid gemaakt in kinderen tot 12 jaar (alleen een toets op ouderlijk gezag nodig) en kinderen tussen 12-16 jaar (toets op ouderlijk gezag plus toestemming kind). De voorziening start met toegang voor ouders van kinderen tot 12 jaar
Meer informatievorm
Curatele/mentorschap
Curatele/mentorschap
vorm
Deze vorm van machtigen is in ontwikkeling en wordt verwacht vanaf 2024. Hierbij krijgen wettelijk aangestelde curatoren en mentoren digitaal toegang tot de medische gegevens van de persoon die zij vertegenwoordigen. Hierbij vindt dus een toets plaats aan de hand van het systeem Toezicht van de Rechtspraak.
Meer informatieHandreiking
Digitale Vertegenwoordiging in de Zorg
Digitale Vertegenwoordiging in de Zorg
Handreiking
Deze handreiking informeert zorgaanbieders over de publieke vertegenwoordigingsvoorzieningen en biedt een keuzerichting hiermee op een uniforme manier aan de slag te gaan.
Lees hier de handreikingVideo
Ervaringsvideo Ouderlijk Gezag bij het MUMC+
Ervaringsvideo Ouderlijk Gezag bij het MUMC+
Video
Eric Edelman (projectleider ouderlijk gezag) en Nicole van Eldik (kinderarts en programmamanager digitale zorg) vertellen in de video hoe het MaastrichtUMC+ de toegang voor ouders tot het medisch dossier van hun kind geregeld heeft. in 2022 is daar in samenwerking met het Ministerie van VWS de gezagsvoorziening beproefd.
Lees meerTerugkijken
Informatiesessie
Informatiesessie
Terugkijken
Bekijk de sessiePodcastaflevering
De juiste sleutel voor iedereen
De juiste sleutel voor iedereen
Podcastaflevering
Er is een groep patiënten die de digitaliseringsslag niet wil of kan maken. Hoe kunnen zorgaanbieders ervoor zorgen dat iedere patiënt mee kan doen? Bob van Os gaat in deze podcastaflevering in gesprek met Marcel Heldoorn (Patiëntenfederatie Nederland) en Hielke van Rijn (Ministerie van VWS) over digitale inclusie.
Luister de podcastafleveringAnimatievideo
Machtigingsvoorziening
Machtigingsvoorziening
Animatievideo
Voor zorgaanbieders kan gebruik van de publieke machtigingsvoorziening leiden tot minder administratieve lasten: registratie en verificatie van machtigingen hoeven immers niet meer door de zorgaanbieder zelf te worden gedaan. De patient registreert de machtiging zelf en de verificatie vindt automatisch plaats als de gemachtigde wil inloggen. Een en ander wordt ook uitgelegd in deze animatievideo.
Download hier de videoInformatie
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Informatie
Met de toename van digitale diensten in de zorg wordt digitale vertegenwoordiging ook steeds belangrijker. Het recht om je in je relatie met een zorgverlener door een derde digitaal te laten vertegenwoordigen, wordt binnenkort ook wettelijk ingeregeld in de Wet digitale overheid (Wdo).
Veelgestelde vragenBlijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg
Thema's
Ontdek meer over andere thema's binnen digitale toegang in de zorg.