Digitale Toegang in de praktijk

Tijdens het evenement Digitale Toegang in de praktijk kwamen 150 zorgaanbieders uit heel Nederland samen om elkaar te inspireren over veilige digitale toegang. Door ervaringsdeskundigen en experts werden er casussen gedeeld op het gebied van veilige digitale toegang. Ook stonden er verschillende experts klaar op het Kennisplein om alle vragen van zorgaanbieders te beantwoorden.

opening

Samen optrekken

Samen optrekken in het inregelen van veilige digitale toegang was de boodschap tijdens de opening verzorgd door Bianca Rouwenhorst (VWS) en Leonique Niessen (Nictiz) .
Download de presentatie

opening

Samen optrekken

Samen optrekken in het inregelen van veilige digitale toegang was de boodschap tijdens de opening verzorgd door Bianca Rouwenhorst (VWS) en Leonique Niessen (Nictiz) .
Download de presentatie

deelsessie

Implementatie 'Substantieel'

Hoe verhoog je het betrouwbaarheidsniveau van inloggen? Arjen van den Udenhout (Radboudumc) en Fidel Meerman (Amsterdam UMC) lichtten toe hoe zij het betrouwbaarheidsniveau van inloggen hebben verhoogd naar het niveau 'Substantieel'. Expert Kevin Ronkes (Logius) schoof aan om meer te vertellen over DigiD-Substantieel.
Download de presentatie

deelsessie

Digitale vertegenwoordiging

Aan de slag met digitale vertegenwoordiging. Nicole van Eldik (Maastricht UMC+) vertelde meer over de pilot ouderlijk gezag die onlangs gestart is in het Maastricht UMC+ en Hielke van Rijn (ministerie van VWS) begeleidde de sessie en deelde tevens ervaringen over de implementatie van DigiD machtigen bij Tjongerschans Ziekenhuis. 
Bekijk de video over MijnMUMC+

deelsessie

Doorontwikkeling UZI

Flexibel en veilig inloggen als zorgprofessional. Experts Amber Blikslager en Bart Kerver van het ministerie van VWS lichtten toe waarom de huidige Unieke Zorgverlener Identificatie (UZI)-middelen aan vernieuwing toe zijn, deelden de oplossingsrichting en wat dit betekent voor zorgprofessionals, zorginstellingen en ICT-leveranciers.
Download de presentatie

deelsessie

Toegang tot PGO

Johan Hobelman (Medmij) over toegang tot persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) aan de hand van een live demo.
Download de presentatie

deelsessie

Regionale samenwerking

Samen aan de slag met digitale Toegang. Ervaringsdeskundige Jerry Fortuin, Digitale Zorgregio Achterhoek, vertelde hoe er in de achterhoek gezamenlijk is opgetrokken bij het inregelen van digitale toegang. Mark Arts (ministerie van VWS) sloot aan, om de deelnemers op op hoofdlijnen bij te praten over het onderwerp digitale toegang en de ToegangVerleningService (TVS). De interactieve sessie werd begeleid door Diana Demmer van Actiz.
Download de presentatie

deelsessie

Regionale samenwerking

De stand van zaken rondom digitale toegang en de ToegangVerleningService (TVS) werden door Mark Arts (ministerie van VWS) toegelicht.
Download de presentatie

afsluiting

Uit het transformatiemoeras

Menno Lanting sloot het evenement Digitale Toegang in de praktijk af met een inspirerende presentatie over het transformatiemoeras.
Meer over het transformatiemoeras

verslag

Whitepaper

In dit document lees je meer over de casussen die op het evenement Digitale Toegang in de praktijk door ervaringsdeskundigen en experts zijn gedeeld. Laat je inspireren over Digitale Toegang in de praktijk!
Download de whitepaper

fotoalbum

Terugblik evenement

Foto-impressie van het evenement Digitale Toegang in de praktijk.
Bekijk de foto's

kennisplein

Experts op het Kennisplein

Op het Kennisplein stonden verschillende experts klaar om alle vragen van zorgaanbieders te beantwoorden.
Bekijk de experts

Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg 

Volg ons op LinkedIn    Aanmelden nieuwsbrief

Thema’s

Ontdek meer over andere thema's binnen digitale toegang in de zorg.

Wet digitale overheid

Als gevolg van de aankomende Wet digitale overheid (Wdo) verandert er voor de zorgsector het nodige met betrekking tot het verlenen van veilige toegang tot hun digitale diensten. De Wdo geeft aan, dat alle inlogmiddelen in de zorg moeten voldoen aan betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze alle, door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren.

Digitale vertegenwoordiging

Met de toename van digitale diensten in de zorg wordt digitale vertegenwoordiging ook steeds belangrijker. Patiënten hebben het recht om zich digitaal te laten vertegenwoordigen. In de Wet digitale overheid (Wdo) wordt dit nog eens bekrachtigd en wordt vereist dat dit gebeurt met erkende middelen. Om het zorgveld te ondersteunen, stelt de overheid de komende jaren voorzieningen beschikbaar voor verschillende vormen van digitale vertegenwoordiging.

UZI

In de zorg worden steeds meer gegevens digitaal uitgewisseld. Een voorwaarde voor veilige gegevensuitwisseling is dat zorgprofessionals zich kunnen identificeren (identiteit bewijzen) en authenticeren (identiteit vaststellen). Zo krijgen zij toegang tot de juiste (medische) informatie op het juiste moment. Hierbij is het belangrijk dat de privacy van patiënten en cliënten beschermd is. Om bij deze informatie te komen maken zorgprofessionals onder andere gebruik van de UZI (Unieke Zorgverlener Identificatie) middelen.

Routeringsvoorziening TVS

Om de zorg te ondersteunen biedt de overheid de TVS (ToegangVerleningService) aan. Via deze routeringsvoorzieining is aansluiting op DigiD, alle oplossingen voor digitale vertegenwoordiging en toekomstige erkende inlogmiddelen mogelijk.