Foto impressie Festival

Op het festival Digitale Toegang van 30 november 2023 bij DeFabrique in Utrecht kwamen 250 zorgaanbieders, leveranciers en andere geïnteresseerden bij elkaar om op interactieve manier te beleven en ontdekken hoe ze zich kunnen voorbereiden op toekomstbestendige digitale toegang.

Het festival werd geopend door niemand minder dan minister Ernst Kuipers die in een hologram was ingelogd in de toekomst van digitale zorg. Na deze futuristische aftrap was er ruimte voor plenaire bijdragen van diverse sprekers onder begeleiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag. 

Op deze pagina vind je een terugblik met een foto impressie. 

Het festival werd geopend door niemand minder dan minister Ernst Kuipers die in een hologram was ingelogd in de toekomst van digitale zorg. Na deze futuristische aftrap was er ruimte voor plenaire bijdragen van diverse sprekers onder begeleiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag.

Zo was er een interview met Leonique Niessen (Nictiz) en Bianca Rouwenhorst (ministerie van VWS) om deelnemers te informeren over waar het zorgveld nu staat met betrekking tot het beleid rondom digitalisering in de zorg en in het bijzonder digitale toegang.

Ook werden tijdens het gedeelte 'Bij Bob op de bank' diverse gastsprekers ontvangen door Nictiz’ programmamanager Bob van Os om meer te vertellen over het implementeren van veilige digitale toegang in de verschillende domeinen. Op de bank waren aanwezig Arenda Jansen van CNIO-netwerk, Marcel Heldoorn van de patientenfederatie, Lex Pater van NVZ en Jaap Schrieke van de GGZ.

Tijdens de deelsessie met Kevin Ronkes (Logius) en Laurens Kielman (ministerie van VWS) beleidsoplossingen besproken over diverse belemmeringen en uitdagingen die spelen bij (zorg)domeinen op het gebied van het UZI-stelsel, de voorzieningen voor digitale vertegenwoordiging en DigiD. 

Tevens werd de video getoond waarbij Eric Edelman (projectleider ouderlijk gezag) en Nicole van Eldik (kinderarts en programmamanager digitale zorg) in de video vertellen hoe het MaastrichtUMC+ de toegang voor ouders tot het medisch dossier van hun kind geregeld heeft. En dat op een veilige en betrouwbare manier! Bekijk de video hier

In de laatste plenaire bijdrage ging Ronald van der Let (ministerie van BZK) dieper in op de toekomst van digitale toegang in de zorg, waarbij de diverse mogelijkheden van de Europese digitale wallet werden besproken.

Tot slot gaf illusionist Steve Carlin deelnemers op indrukwekkende wijze een stukje bewustwording mee over onze mentaliteit als het gaat om het beschermen van onze medische gegevens.

Tijdens het festival hebben vier teams deelgenomen aan de escaperoom cybersecurity. Het winnende team 1 werd beloond met een heerlijke 'veilige' chocolade sleutel! 

Op het festival konden deelnemers de sfeer rondom toekomstbestendige digitale toegang in de zorg proeven. Op het expert- en leveranciersplein was er ruimte om kennis op te doen en er waren diverse activiteiten te beleven zoals de cybersecurity escape room, de expositie en netwerktafels.  Tot slot gaf illusionist Steve Carlin deelnemers tijdens het festival op indrukwekkende wijze een stukje bewustwording mee over onze mentaliteit als het gaat om het beschermen van onze medische gegevens.

Aanwezige experts: 

 • MedMij: Johan Hobelman en Linda Mattheij
 • Logius: Kevin Ronkes 
 • Dictu: Henk Mirck, William Bekkema en Dylan Woldhuis
 • Stichting Digisterker: Chantal Venema en Bram te Brake 
 • Ministerie van BZK: Haitske van de Linde en Jaap van der Marel
 • Ministerie van VWS: Leo van der Lubbe, Laurens Kielman en Bart Kerver
 • Nictiz: Bob van Os, Desiree de Dood-Haak, Ilse van Noppen, Laisa Vermeij en Winni Boetje

Aanwezige leveranciers:

 • Anoigo: Mari Heesbeen en Jeroen de Beer
 • Enovation: Hans Verweij en Daniël Schut
 • Uw Zorg Online: Vincent Frederiks
 • SmartMed: Menno Bijkerk en Frank Verheijen