Renate Kieft is programmamanager eOverdracht bij V&VN. 'De administratieve lasten verminderen en geen informatieverlies meer: dat gaan we, samen met het werkveld, bereiken met eOverdracht.'
“Verpleegkundigen en verzorgenden vormen de grootste beroepsgroep van Nederland, ze zijn overal: in ziekenhuizen, de thuiszorg, het verpleeghuis, in de wijk, de gehandicaptenzorg, de revalidatie, noem maar op. Ze registreren ontzettend veel waardevolle patiëntinformatie die niet alleen heel belangrijk is voor de kwaliteit en continuering van de zorg, maar ook voor kwaliteitsregistraties en wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld naar de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van ziekte."
Opstellen verpleegkundige overdracht
"Als een patiënt wordt overgedragen naar een andere zorginstelling, dan stellen verpleegkundigen en verzorgenden een verpleegkundige overdracht op. Daarvoor worden patiëntgegevens handmatig overgenomen uit het systeem. De ontvangende partij typt die gegevens weer over in het eigen systeem. Als er iets ontbreekt, dan moeten ze er achteraan bellen of mailen. Al jaren zijn er klachten over de hoge administratielast en het verlies van informatie die de verpleegkundige overdracht met zich meebrengt. Met de implementatie van de eOverdracht willen we die problemen voor eens en voor altijd oplossen.”
Set relevante gegevens
“Als je gegevens in het zorgsysteem vastlegt volgens de principes van Registratie aan de bron, dan kun je ze ook hergebruiken voor de verpleegkundige overdracht. We zijn begonnen om samen met de doelgroep, verpleegkundigen en verzorgenden, te kijken welke gegevens relevant zijn voor de overdracht. Zo zijn we gekomen tot een eerste set van gegevens die we ook weer voorgelegd hebben aan verpleegkundigen en verzorgenden: zijn deze gegevens relevant voor jou? Wat mis je? Deze set hebben we gekoppeld aan zorginformatiebouwstenen en SNOMED.”
Afspraken over begrippen
“Om gegevens uit te wisselen, moet je dezelfde taal spreken. Je moet afspraken maken over wat je onder bepaalde begrippen verstaat. Een voorbeeld van hoe het nu vaak gaat: een patiënt ligt in het ziekenhuis met een doorligplek (decubitus). Het ziekenhuis stelt daar een behandelplan voor op. Na verloop van tijd mag de patiënt terug naar huis en wordt de zorg overgenomen door de wijkverpleegkundige. Die moet het wondbehandelplan helemaal omgooien omdat haar systeem de taal niet kent en andere termen gebruikt. De doelen, interventies en uitkomsten worden aangepast in de termen passend bij dat systeem; heel omslachtig allemaal.
Als we de systemen nu op een goede manier inrichten en eenduidig en in dezelfde taal registreren, dan verwachten we dat het zorgplan gecontinueerd kan worden. Misschien dat de context wat aangepast wordt, maar je gebruikt wel dezelfde terminologie en structuur.
Bovendien kun je deze gegevens ook gebruiken voor kwaliteitsregistraties."
Landelijk verplicht
“eOverdracht is de eerste informatiestandaard voor de verpleging en verzorging. We hebben nog geen ervaring met het werken met informatiestandaarden, dus het is belangrijk dat hiervoor een zorgvuldig en stapsgewijs proces wordt uitgezet. Dan steeds verder opschalen en uiteindelijk moet de standaard landelijk verplicht worden."
Versterken positie verpleegkundige
“Registratie aan de bron gaat een positieve impact hebben op de kwaliteit en continuïteit van zorg door verpleegkundigen en verzorgenden. Kwalitatief goede verslaglegging geeft meerwaarde, want daarmee kunnen we ook de maatschappelijke meerwaarde van de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep beter zichtbaar maken."