Rol verpleegkundige blijft vaak onderbelicht
“Als verpleegkundige zit je 24 uur per dag aan het bed van de patiënt. Je regelt alles voor je patiënt en weet heel veel van hem, vaak meer dan de dokter. Maar als het gaat om meedenken over hoe we de patiëntenzorg kunnen verbeteren, dan blijft de rol van verpleegkundige vaak onderbelicht. Daar valt dus nog een wereld te winnen.”
Optimaal benutten potentieel verpleegkundigen
“Het MUMC+ maakt een organisatieontwikkeling door met als doel het potentieel van verpleegkundigen optimaal te benutten. Onze directeur Verpleegkunde Marjolein Heemels zet zich daar primair voor in. Er is heel veel kennis en kunde aanwezig bij deze beroepsgroep. Daarom is het belangrijk dat verpleegkundigen meedenken en hun stem laten horen, dat zij verpleegkundig leiderschap ontwikkelen. We gaan voor duaal leiderschap: artsen én verpleegkundigen sturen samen de zorg aan in ons ziekenhuis.”
Verpleegkundigen moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen
“Aan de ene kant gaat dit top down: je moet verpleegkundigen uitrusten om die rol te pakken. Daarvoor schrijven we plannen: hoe stimuleren we verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek? Hoe zorgen we ervoor dat verpleegkundigen nog meer persoonsgericht gaan werken volgens het idee van waardegedreven zorg? Hoe zorgen we dat ze verpleegkundig leiderschap tonen? Aan de andere kant moeten verpleegkundigen die verantwoordelijkheid ook zelf nemen en actief meedenken over hoe we de zorg gaan verbeteren.”
Om te kunnen verbeteren is goede datavastlegging essentieel
“Daarom zijn we gaan kijken naar hoe we het verpleegkundig epd optimaal kunnen inrichten. We zijn begonnen bij de anamnese, bij het opnameformulier, en hebben alle gegevens opgeschreven die nodig zijn voor de opname van volwassenen, kinderen, zwangeren en de dagverpleging. Toen zijn we gaan kijken: wat zijn nou de overeenkomsten tussen deze vier anamneses? Dat zijn onder meer de naw-gegevens en informatie over allergieën en dieet. Naast deze generieke gegevens zijn er een aantal specifieke gegevens. Van een patiënt die ouder is dan 75 jaar wil je bijvoorbeeld weten of hij een hoog risico op vallen heeft, van een pasgeborene wil je de apgarscore noteren. Dus op bepaalde plekken in het zorgproces heb je data die niet generiek zijn. Je moet het systeem dus heel slim inrichten zodat, als je iets aankruist, de juiste vragen verschijnen.”
Om zorginformatie te kunnen gebruiken en hergebruiken heb je zibs nodig
“De verpleegkundige overdracht bestaat uit een aantal generieke gegevens die vastgelegd zijn in zibs, zoals informatie over voeding, allergie, medicatie en de BgZ. Nictiz heeft deze informatie in een standaard gegoten, de eOverdracht.”
“Om onze zorgprocessen zoveel mogelijk te standaardiseren met gebruikmaking van zibs hebben we op papier gezet welke zibs noodzakelijk zijn, welke wenselijk en welke nice to have. Dit hebben we toen voorgelegd aan de werkgroep verpleegkundigen en ICT-medewerkers om te checken of wat we hadden bedacht ook klopt. Daarna zijn we begonnen om de eerste zibs in te bouwen: Alcoholgebruik, Drugsgebruik, Tabaksgebruik, Woonsituatie, Burgerlijke staat en Contactpersoon. De volgende stap zijn zibs waarmee je de algemene dagelijkse levensverrichtingen vastlegt, zoals de zib Vermogen tot drinken.”
Eenmalig en eenduidig registreren gaat straks tijd opleveren
“Zodra er een zib was ingebouwd hebben we die getest met een kleine groep verpleegkundigen. Soms moesten er enige aanpassingen komen, soms werkte het gewoon goed. Daarna hebben we getracht om goed te communiceren naar de verpleegkundigen: als je via zibs gaat werken, moet je misschien wat meer velden invullen. In het begin kost het wat meer tijd, maar op den duur gaat het je tijd opleveren.”
Het verhaal erachter goed uitleggen
“Dat is best een lastige boodschap, en daarom is het belangrijk om het verhaal er achter goed uit te leggen: als we het straks goed hebben ingericht met zibs, dan kun je met één druk op de knop de overdracht genereren en versturen. Uiteindelijk is ons doel dat de patiënt zijn gegevens thuis alvast invult via het patiëntportaal. Als hij zich dan op de poli meldt, hoeven wij alleen nog maar te checken met de patiënt of de informatie klopt.”
Denk vanuit het zorgproces, niet vanuit systemen
“Hoe ziet het verpleegkundig proces eruit, welke gegevens heb je nodig om dit proces goed uit te voeren? Dát is het belangrijkste. Het systeem komt op de tweede plaats. Ik zou het supertof vinden als ons epd de verpleegkundige nóg beter ondersteunt.”
Communicatie is heel belangrijk
“Een valkuil is dat je te snel wilt gaan in dit proces. Zó gaan we het doen, denk je, maar voor je draagvlak moet je anderen goed meenemen. Communicatie is dan heel belangrijk, via je nieuwsbrief, televisieschermen in het ziekenhuis, bijeenkomsten. De degelijke, analytische aanpak die we hebben gehanteerd zou ik zo weer overdoen. Maar ik zou mensen nóg meer betrekken bij het vaststellen van het zorgpad. Zo krijg je het beste resultaat plus een zo groot mogelijk draagvlak. Voor dit proces heb je een goede afspiegeling van de beroepsgroep nodig, mensen die positief kritisch zijn.”