Praktijkverhaal

Eenmalig vastleggen data HHT - Maastricht UMC

‘We moesten talloze data vastleggen in ons elektronisch patiëntendossier (epd). Die data klopten we voor kwaliteitsregistraties weer over in een ander systeem. Waar we naar toe wilden is het eenmalig vastleggen van data, die we ook konden gebruiken voor kwaliteitsregistratie en research. Dát was onze filosofie toen we begonnen in 2015.’

"Het systeem dwingt volledigheid af"

Joep Veraart - Maastricht UMC+

Versnellingsproject aanleveren aan kwaliteitsregistratie

Joep Veraart is dermatoloog en Chief Medical Information Officer (CMIO) in het Maastricht UMC+. Hij is projectleider van het versnellingsproject HHT (hoofd- en halstumoren). “In 2015 kwam het bericht dat er vanuit het ministerie geld beschikbaar was om een versnelling door te maken in het aanleveren aan kwaliteitsregistraties volgens het principe van eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik. Voor de hoofd- en halstumoren vervullen wij een belangrijke regionale functie. Daarom was het voor ons een logisch onderwerp om naar te kijken.”

Enthousiaste collega’s trekken de kar

“Op dat moment was er al een inventarisatie gemaakt voor HHT door een landelijke werkgroep die functioneerde vanuit het Radboudumc: welke elementen kun je door eenmalig vastleggen hergebruiken? Met die inventarisatie zijn wij in Maastricht aan de slag gegaan. Er waren meteen enthousiaste collega’s die intern de kar wilden trekken: een kaakchirurg en een radiotherapeut.”

Aanmelding, eerste consult en mdo-bespreking

Veraart en zijn collega’s spraken af dat ze in het project stap 1, 2 en 3 van het zorgtraject aan zouden pakken: de aanmelding, het eerste consult en de mdo-bespreking. “We kwamen overeen dat het project minstens moest opleveren, dat er na een mdo-bespreking meteen een huisartsenbrief beschikbaar is. En dat de gegevens die we nu van het ene systeem naar het andere overkloppen, rechtstreeks vanuit het epd naar de kwaliteitsregistratie MRDM gaan. MRDM is een onderdeel van DICA. Bovendien moeten die gegevens eenvoudig beschikbaar zijn voor research.”

"Met zo'n zelfde druk op de knop wordt een patiëntbrief gegenereerd of gegevens voor research beschikbaar gemaakt"

Tips uit de praktijk

  • Betrek de werkvloer, probeer de dokters in de lead te krijgen.
  • Zoek een enthousiaste collega die intern de missionarisrol kan spelen.
  • Gebruik vermindering van registratielast als argument om zorgverleners te betrekken.
  • Focus niet te veel op zibs, zibs zijn geen doel maar een middel.
  • Let op de schaalbaarheid van de resultaten.
  • Werk samen!
  • Bestuurders, investeer in het project!

 

Bekijk en lees meer