Handleiding

Handleiding analyse zorgproces

Hoe bereid je een zorgprocesanalyse voor? Hoe voer je hem uit en hoe leg je vervolgens je bevindingen vast? Registratie aan de bron ontwikkelde de Handleiding analyse zorgproces, een praktisch hulpmiddel dat uitgebreid op deze en nog veel meer vragen ingaat. De handleiding bestaat uit een stappenplan en handvatten waarmee elk mogelijk zorgpad in een ziekenhuis of netwerk kan worden beschreven, van rechttoe rechtaan tot zeer complex. 

Minimale gegevensset voor leveren goede zorg 

Een analyse van het zorgproces geeft inzicht in de benodigde activiteiten en de betrokken personen bij het zorgproces rond een bepaalde aandoening. Het doel is te komen tot een set van gegevens die minimaal nodig zijn voor het leveren van goede zorg. Deze minimale gegevensset kan gebruikt worden als uitgangspunt voor het definiëren van datasets voor specifieke usecases, zoals kwaliteitsregistraties, patiëntoverdracht en onderzoek.

Zo werkt een zorgprocesanalyse in de praktijk  

Zorgprofessionals stellen met een zorgprocesanalyse voor een specifiek zorgproces vast welke stappen er nodig zijn om goede zorg te leveren. Daar hoort bij dat ze met elkaar bepalen welke gegevens er minimaal nodig zijn in die stappen en dat helpt weer om de registratielast te beperken. Het komt vaak voor dat bijvoorbeeld voor een kwaliteitsregistratie of een ander extern doel méér of andere gegevens worden opgevraagd. Dan gaat er meteen een rood lampje branden. Zijn die extra gegevens echt nodig? Kan het niet met de gegevens die toch al worden vastgelegd als onderdeel van het zorgproces? Zo helpt een zorgprocesanalyse om te komen tot meer standaardisatie en minder registratielast omdat alleen díe gegevens geregistreerd worden die nodig zijn om goede zorg te verlenen.

Meer weten?