Rapport

Eenmalig registreren, iedereen kan het leren!

Registratie aan de bron ondersteunde de implementatie van een landelijk zorgpad voor hoofd-halsoncologie in Radboudumc en Antoni van Leeuwenhoek. De ervaringen uit het project Dataversneller Hoofd-hals zijn nu gebundeld. Het verslag onder de inspirerende titel: Eenmalig registreren, iedereen kan het leren! staat vol tips en handvatten voor volgende centra die hiermee aan de slag willen.

Je kunt het rapport hier downloaden.

De hoofd-halsoncologie is in Nederland georganiseerd in acht erkende centra die zorg verlenen vanuit multidisciplinaire werkgroepen. De werkgroepen zijn verenigd in een landelijke werkgroep. Het landelijke hoofd-halszorgpad werd geïnitieerd in het Radboudumc door hoofd-halschirurgen  Guido van den Broek, ook cmio, Jimmie Honings en Robert Takes. De registratie in dit zorgpad is ingericht volgens de principes van Registratie aan de bron: de informatie die relevant is voor het zorgproces wordt eenmalig en eenduidig geregistreerd voor meervoudig gebruik.

Niet simpelweg herhalen
Registratie aan de bron ondersteunde de implementatie van het landelijke hoofd-halszorgpad bij Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en werkte daarbij ook samen met het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL) en de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd Hals Tumoren (NWHHT). Eerst werd het zorgpad van het Radboudumc doorontwikkeld tot een landelijk zorgpad; daarna kwam het implementeren daarvan in het Radboudumc en in het Antoni van Leeuwenhoek. Het Radboud werkt met Epic, het AvL met zelfbouw Hix. Alleen al daardoor was de implementatie bij AvL geen kwestie simpelweg herhalen wat er in het Radboudumc al was gedaan.

Concrete praktijkervaringen  
Hoofd-halschirurg Guido van den Broek en applicatiespecialist Rosemarijn van der Donk van Radboudumc, en projectmedewerker epd Marleen Aandewiel en hoofd-halschirurg Richard Dirven van AvL hebben samen nu met adviseur Lana Aziz van Registratie aan de bron en projectondersteuner Tom Ebbers op een rijtje gezet hoe dit proces verliep. Het is een lezenswaardig rapport geworden dat vooral berust op de concrete ervaringen van de vier opstellers van het rapport in de praktijk. Niet voor niets is de ondertitel: Ervaringen uit het Radboudumc en Antoni van Leeuwenhoek bij de ontwikkeling en implementatie van een gestandaardiseerd patiëntendossier hoofd-halsoncologie.

Rapport helpt andere ziekenhuizen
Lana Aziz: “We hebben vanuit het programma Registratie de afgelopen jaren mooie tools en handvatten ontwikkeld die ons helpen om in de praktijk met Registratie aan de bron aan de slag te gaan. In het rapport dat wij nu uitbrengen, lees je praktijkervaringen van ziekenhuizen die hiermee aan de slag zijn gegaan. Dit geeft een reëel beeld van wat je kunt verwachten en waar je in een dergelijk traject tegen aanloopt. Je ziet hoe Radboudumc en AvL aan de slag zijn gegaan. Waar liepen ze tegenaan; wat bleken de mogelijkheden en onmogelijkheden te zijn en wat is er geleerd? Dit helpt andere ziekenhuizen. Zo weten zij rekening mee moeten houden als ze hier ook mee aan de slag gaan.”

Dit wil je misschien ook weten