Resultaten ook voor andere Epic- én Chipsoft-huizen
Post raadt collega-neurologen uit andere Epic-huizen aan eenzelfde weg te bewandelen en zo te investeren in een kwalitatieve verbetering van zorgproces en dossier én te profiteren van de tijdswinst die directe aanlevering aan ParkinsonInzicht oplevert. “De formulieren die in ons project gemaakt zijn, kunnen zo worden gebruikt. Al zal wel iedere afdeling vooraf moeten kijken naar zijn eigen zorgproces. Toch is in dit project veel werk gedaan waarmee anderen hun voordeel kunnen doen.” Voor neurologen in Chipsoft-ziekenhuizen gloort er ook licht aan de horizon: er wordt gewerkt aan een doorvertaling naar HiX.
Kwaliteit ParkinsonInzicht verbetert
Niet alleen de neurologen uit het Radboudumc varen wel bij de directe aanlevering aan ParkinsonInzicht. Jorrit Hoff, voorzitter van de clinical auditboard van ParkinsonInzicht namens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, ziet kansen voor de in 2015 landelijk geïntroduceerde kwaliteitsregistratie als andere neurologen de Nijmeegse werkwijze overnemen.
Inzicht krijgen in kwaliteit multidisciplinaire zorg
“ParkinsonInzicht is opgezet omdat de patiëntenvereniging, de NVN en Parkinsonnet inzicht wilden krijgen in de kwaliteit van de multidisciplinaire zorg voor Parkinsonpatiënten en hun naasten. Dit gebeurt onder andere door het meten van de kwaliteit van leven, de door de patiënt ervaren kwaliteit van zorg en de belasting van de mantelzorger. Neurologen rapporteren, en patiënten en mantelzorgers dus ook.”
Invullen vragenlijsten voor patiënt hele belasting
Ondanks ieders goede bedoelingen merkte ParkinsonInzicht dat met name de door de patiënt in te vullen lijsten (PROMS/PREMS) maar beperkt werd aangeleverd. Om die reden stelde ParkinsonInzicht de doelstellingen bij: sindsdien hoeven neurologen alleen het eerste consult van iedere patiënt per jaar voor de kwaliteitsregistratie te administreren. Toch blijkt ook dat nog veel gedoe. Hoff: “Een deel van de neurologen registreert achteraf, dus na het spreekuur - wat de kwaliteit van de informatie geen goed doet. Daarnaast blijkt het invullen van de vragenlijsten voor veel patiënten ook een hele belasting.”
Droombeeld: informatie op individueel niveau terugkoppelen
“Registratie aan de bron kan ParkinsonInzicht enorm helpen; als neurologen niet meer apart hoeven aan te leveren, zal het aantal ingestuurde registraties toenemen. Als de zorginformatie in heel Nederland rechtstreeks uit het epd wordt gehaald, kunnen we straks wellicht ook de frequentie van aanlevering weer verhogen.” Hoff kijkt alvast wat verder, en schetst zijn droombeeld: “Nu leveren de patiënt en de neuroloog een inspanning om persoonlijke gegevens aan te leveren, maar terugkoppeling naar hen vindt alleen op groepsniveau plaats. Dat maakt dat zij er zelf niet direct voordeel van hebben, en dat maakt het minder makkelijk hen te motiveren. Het allermooist zou zijn als we de informatie die nu wordt aangeleverd, straks ook op individueel niveau weer kunnen terugkoppelen.”