Je legt zorginformatie ten eerste vast voor de patiënt
Voor Marc Seelen is het duidelijk wat Registratie aan de bron moet opleveren: “Het doel is structureel hergebruik van zorginformatie. In de eerste en belangrijkste plaats leg je informatie vast zodat patiënten in het hele zorgproces, dus niet alleen in het ziekenhuis, toegang hebben tot hun zorginformatie. Dus tijdens de hele ‘patiëntenreis’.”
Informatie is alleen van waarde als een patiënt begrijpt wat er staat
Seelen benadrukt: “Het is daarbij cruciaal dat die informatie ook waarde heeft voor de patiënt. Informatie is alleen van waarde als een patiënt begrijpt wat er staat. Het doel is dat straks het systeem zich automatisch aanpast aan het begripsniveau van de patiënt, zodat de patiënt er iets mee kan.”
Zorginformatie moet herbruikbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoek
Hij voegt toe: “Een tweede doel van structureel vastleggen is dat die zorginformatie uit het dossier herbruikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek doen is een tweede belangrijke taak van artsen. Dit brengt de zorg uiteindelijk verder.”
Van generiek werken naar ‘personalised’ zorg verlenen
Seelen kijkt graag een paar jaar vooruit, en stelt: “Nu moeten we door de fase heen dat we informatie gestructureerd vastleggen. Dat vraagt de huidige techniek van ons. Maar dit is pas het begin. Waar we naar toe gaan is dat de techniek ons onzichtbaar ondersteunt in het zorgproces. We zijn ons dan niet meer bewust van de techniek en kunnen al onze aandacht richten op het zorgproces.” Als CMIO vindt Seelen het zijn taak om de mentale transitie te ondersteunen. Waardoor zorgverleners straks van generiek werken naar ‘personalised’ zorg verlenen kunnen gaan.
Hoe profiteert de dokter?
- aanleveren aan kwaliteitsregistratie gaat rechtstreeks uit epd;
- dat scheelt registratietijd tijdens het spreekuur;
- de kwaliteit van dossier, en dus van de overdracht, neemt toe;
- er is continuïteit van kennis;
- in het project is het zorgproces aangescherpt.
Bekijk hier het interview met Marc Seelen