Praktijkverhaal

Multidisciplinair herinrichten van het zorgproces - LUMC

Lieke Welling is chirurg-oncoloog en Chief Medical Information Officer (CMIO) bij het LUMC. Een van de Leidse projecten waar zij zich voor inzet, is het multidisciplinair (met zorgverleners, architecten en ICT’ers) herinrichten van het zorgproces per ziektebeeld, aan de hand van de items uit de kwaliteitsregistraties.

Goed vastleggen is basisvoorwaarde

Welling over haar aanpak in het LUMC: “De zorg goed vastleggen is een basisvoorwaarde om te kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg. We zijn nu niet in staat de zorginformatie rondom de patiënt zo te organiseren en te structureren dat we altijd en overal een volledig beeld hebben. Het gaat om bewustwording dat de kwaliteit van de zorginformatie die zorgverleners vastleggen verbetert.”

Complete informatie hergebruiken

“Samen nadenken over en inzichtelijk maken hoe we als zorgverlener complete informatie hebben die je kan gebruiken en hergebruiken. Dit is een arbeidsintensief proces, het gaat over hoe je die gegevensset gaat opbouwen die relevant is in het zorgproces. En ook over wie wat waar vastlegt. Die items gebruik je uiteindelijk voor alle vormen van meervoudig gebruik.” Welling werkt in dit project nauw samen met Heleen Hoogvliet, informatie-architect in het LUMC. De samenwerking van hun disciplines noemt ze essentieel.

Bekijk het interview met Lieke Welling waarin zij vertelt over hoe ze in het LUMC het zorgproces multidisciplinair herinrichten volgens de principes van Registratie aan de bron.

Dit wil je misschien ook weten