Zorginformatie vastleggen voor meervoudig gebruik
Mariëlle Schroijen en informatiearchitect Ursula Letschert zijn trots op wat hun werkwijze de LUMC diabetesafdeling en haar patiënten oplevert en vertellen er graag over. Schroijen: “In het LUMC hebben we onderzocht of de zorginformatie die met behulp van zorginformatiebouwstenen (zibs) wordt vastgelegd, geschikt is voor meervoudig gebruik. Dat bleek inderdaad het geval. Het leidde tot direct gebruik in de patiëntenzorg zelf, ter verbetering van de patiëntenzorg en in de toekomst ook bij overdracht binnen de keten en ten behoeve van onderzoek. Bovendien zijn data voor bepaalde kwaliteitsindicatoren af te leiden uit de zorginformatie.”
Verschillende zorgverleners in hetzelfde dossier
“Natuurlijk vraagt het registreren nog steeds zijn tijd”, zegt Schroijen, “maar het doel is duidelijk. Als we het systeem zo gebruiksvriendelijk mogelijk inrichten en goed registreren, dan levert het de arts en zijn patiënt ook iets op.”
Bijzonder aan dit deeldossier is dat verschillende zorgverleners in hetzelfde dossier werken: de diabetesarts, maar ook de diabetesverpleegkundige en de diëtiste. Daarnaast heeft de patiënt toegang tot uitslagen, kan hij het zorgplan inzien en krijgt hij in de toekomst op passende momenten binnen het behandeltraject voorlichtingsmodules aangeboden via het patiëntenportaal.
‘Zorgzwaartegestuurde zorg’
De Leidse diabetesspecialisten leveren nu ‘zorgzwaartegestuurde zorg’. In het epd is het zorgpad gekoppeld aan modules. Iedere module past bij een fase in het zorgpad en kent een inhoudelijk deel met zorgeducatie. Schroijen: “Het idee is dat een diabetespatiënt zelf het leeuwendeel van zijn zorg verleent. Goede kennis en beheersing van vaardigheden kan maken dat de gezondheid van een patiënt verbetert of de complicaties ten gevolge van de ziekte niet verergeren. Er is meer structuur gekomen in de zorg en in het overbrengen van kennis en vaardigheden aan de patiënt. De opties voor patiëntafspraken staan automatisch in een optimale flow en er is beter inzicht in de route van de patiënt door het zorgproces.”